Από το Μπαλί μέχρι το Μεξικό και από τη Χαβάη ως την Πορτογαλία, σχεδόν κάθε χώρα με ακτογραμμή έχει μια κοινότητα από surfers που συνωστίζονται στα surf spots προς αναζήτηση των σωστών κυμάτων. Αλλά με τόσους πολλούς ανθρώπους στο νερό, είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς, ποιος έχει προτεραιότητα στο κύμα ή ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να φτάσεις στο lineup κάνοντας paddling.

Η αλήθεια είναι ότι, όπως κάθε τι, έτσι και το surf διέπεται από κάποιους κανόνες. Το surfing etiquette ή στα ελληνικά, η εθιμοτυπία του surfing, είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να μάθεις πριν ανέβεις στη σανίδα σου. Δεν πρόκειται ακριβώς για «κανόνες», αλλά περισσότερο για ένα κώδικα σωστής συμπεριφοράς, που σχεδιάστηκε για να είμαστε όλοι ασφαλείς και χαρούμενοι μέσα στο νερό.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα του surf σε όλο τον κόσμο, και βέβαια και στην Ελλάδα, κάνει όλο και περισσότερους ανθρώπους να αναζητούν με τη σανίδα τους το κύμα, με αποτέλεσμα αυτός ο κώδικας, δυστυχώς, σταδιακά να εξαλείφεται. Οπότε, για να περνάμε όλοι ωραία και να απολαμβάνουμε το surf, καλό είναι να φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη μας.

surfing etiquette
Marcel van den Bos / Shutterstock.com

Κανόνας #1: Προτεραιότητες
Ο surfer που βρίσκεται πιο κοντά στην κορυφή του κύματος έχει προτεραιότητα. Αυτό σημαίνει ότι αν κάνεις paddling για να πάρεις ένα δεξί κύμα και ένας άλλος surfer στα αριστερά σου κάνει επίσης paddling για να πάρει το ίδιο κύμα, θα πρέπει να του δώσεις προτεραιότητα. Aν δύο surfers βρίσκονται στις δύο άκρες ενός κύματος A-frame ή split peaks, έχουν κι οι δύο δικαίωμα να πάρουν το κύμα προς τις αντίστοιχες πλευρές τους. Δεν είναι γενικά αποδεκτό να σηκωθείς πίσω από την κορυφή, εκτός αν δεν υπάρχει κανένας στην άλλη πλευρά.

Κανόνας #2: Μην κάνεις drop in
Ή αλλιώς μην ντροπάρεις τους άλλους surfers. Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό κανόνα. Κάνω drop in σημαίνει ότι, ενώ κάποιος που έχει προτεραιότητα είναι έτοιμος να πάρει ένα κύμα ή ήδη το ραϊντάρει, προσπαθώ να πάρω το ίδιο κύμα μπροστά του. Αυτό εμποδίζει την πορεία του άλλου surfer και είναι εξαιρετικά ενοχλητικό, για να μην πούμε και επικίνδυνο, ενώ τέλος μπορεί να σου δημιουργήσει πρόβλημα με τους locals.

Κανόνας #3: Σχετικά με το paddling
Καλό είναι να αποφύγεις να κάνεις paddling από και προς το κέντρο του lineup, δηλαδή στο σημείο όπου ο κόσμος σερφάρει. Πήγαινε από το πλάι, εκεί όπου δεν σπάνε τα κύματα και οι άνθρωποι δεν κάνουν surf. Επίσης, πρέπει να κάνεις paddling πίσω από εκείνους που είναι επάνω στη σανίδα και παίρνουν κύμα. Αν τελικά βρεθείς σε λάθος σημείο, είναι δική σου ευθύνη να επιταχύνεις το paddling για να ξεπεράσεις το κύμα και να βγεις από τη διαδρομή εκείνου που είναι πάνω στο κύμα.

Κανόνας #4: Να έχεις πάντα τον έλεγχο της σανίδας σου
Αυτό είναι σημαντικό, ειδικά όταν το spot έχει πολύ κόσμο. Προσπάθησε πάντα να διατηρείς τον έλεγχο και την επαφή με τη σανίδα σου. Οι σανίδες είναι μεγάλες, βαριές και σκληρές. Αν αφήσεις τη δική σου ανεξέλεγκτη, μπορεί να καταλήξει στο κεφάλι κάποιου. Αυτό σημαίνει ότι, αν κάνεις paddling και ένα τοίχος από αφρούς έρχεται πάνω σου, δεν επιτρέπεται απλώς να ρίξεις τη σανίδα μακριά και να βουτήξεις στο νερό, γιατί αν κάποιος κάνει paddling πίσω σου, θα γίνει ατύχημα. Αυτό μπορεί να σου φαίνεται δύσκολο αν είσαι αρχάριος, αλλά αν συνηθίσεις να μην πετάς τη σανίδα σου, θα γίνεις πολύ καλύτερος surfer.

ElNino_5
Photo credit: Vissla / LineUp Surf Shop

Κανόνας #5: Μην κάνεις το «φίδι»
Δηλαδή, μην κινείσαι γύρω από έναν άλλο surfer με σκοπό να τοποθετηθείς σε καλύτερη θέση, ώστε να του πάρεις την προτεραιότητα για ένα κύμα. Είναι απίστευτα ενοχλητικό. Μην χαλάς το lineup και περίμενε υπομονετικά τη σειρά σου.

Κανόνας #6: Μην είσαι εγωιστής
Μόνο επειδή μπορείς να πιάσεις όλα τα κύματα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνεις. Αυτό ισχύει κυρίως αν κάνεις longboard ή SUP, δεδομένου ότι είναι ευκολότερο να πιάσεις κύμα με αυτές τις σανίδες. Γενικά σκέψου ως εξής: δώσε ένα κύμα, πάρε ένα κύμα.

Κανόνας #7: Διάλεξε τα σωστά για σένα spots
Να προτιμάς γενικά τα spots που ανταποκρίνονται στις δυνατότητές σου. Ειδικά αν είσαι αρχάριος, προτίμησε αυτά που έχουν όσο λιγότερο κόσμο είναι δυνατό. Διαφορετικά, θα καταλήξεις να αναστατώσεις τους άλλους surfers ή πιθανόν να προκαλέσεις ατύχημα. Αν βρεθείς στο λάθος σημείο, θα το καταλάβεις όταν αρχίσουν να σε αγριοκοιτάζουν…

Κανόνας #8: Πρόσφερε τη βοήθειά σου στους άλλους surfers
Να είσαι πάντα πρόθυμος να βοηθήσεις έναν άλλο surfer αν έχει ανάγκη. Επειδή το surf μπορεί να γίνει επικίνδυνο και η θάλασσα είναι ένα ιδιαίτερο περιβάλλον, καλό είναι να φροντίζουμε ο ένας τον άλλο.

Κανόνας #9: Ζήτα συγγνώμη
Αν ντροπάρεις κάποιον ή αν κατά λάθος πέσεις πάνω σε κάποιον, μια συγγνώμη εκτιμάται και μειώνει την ένταση που μπορεί να δημιουργηθεί σε ένα πολυπληθές lineup.

Κανόνας #10: Σεβάσου τους ντόπιους και την παραλία
Να έχεις στο μυαλό σου ότι οι ντόπιοι σερφάρουν συχνά στο spot που είσαι. Να συμπεριφέρεσαι φιλικά και με σεβασμό απέναντί τους, για να κερδίσεις το σεβασμό τους. Επίσης, να σέβεσαι αυτούς που ζουν στις περιοχές κοντά στις παραλίες. Μην ενοχλείς τους κατοίκους και μην οδηγείς απρόσεκτα. Τέλος, surf σημαίνει αγαπώ τη φύση και τη θάλασσα. Μην γεμίζεις την παραλία με σκουπίδια και μην την καταστρέφεις με οποιονδήποτε τρόπο. Τόσο απλά.

Τέλος, πέρα από κάθε κανόνα, οφείλεις να απολαμβάνεις το surf! Τα λέμε στο νερό!